PER KROHGKRIGENS ANSIGT

For den som er interessert i kunst, karikaturer og satire må ta en kikk på Per Kroghs utgivelse Krigens Ansigt som er en nærmest bortglemt kulturskatt.

Nettsiden er i grunn viet skandinavisk design og kunsthåndverk. Men innimellom må jeg bare gjøre unntak. Det er når kunsten begynner å spenne bein på meg og luske rundt i underbevisstheten. Det skjedde nylig da jeg var innom Antik og Bruktcentralen i Fredrikstad. Som jeg tidligere fortalt om, mitt vannhull i helgene.

I en eske fant jeg et medtatt hefte i liggende format – Krigens Ansigt – av billedkunstner Per Krohg. Heftet ble utgitt av Atelier Eyvin Ovrum i 1918 og inneholdt 40 illustrasjoner over krigens faser.

I Haugesunds Dagblad skrev anmelderen. «Det er utvilsomt fremragende ting. Hvad man end kan si om Per Krohg, saa har han en sprudlende fantasi og et oprindelig og egte vidd, hvilket er en meget sjelden egenskap i blandt os. Naturligvis er han ikke nøitral, men det bør jo heller ikke et anstændig menneske være, hvis man da er voksen til at ha en mening.»

Krigens Ansigt en formidabel kunstopplevelse. Krogh viser på en enkel og mesterlig måte karikaturens egenverdi. Et nesten glemt kulturhistorisk dokument.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819