NY BOK OM HALDENKERAMIKK

Det er ikke ofte det utgis bøker om norsk keramikk. Særlig ikke om brukskeramikk laget i distriktene. Det er derfor gledelig at det nå kommet en bok om Haldens rike keramikkindustri.

Etter andre verdenskrig var det stor mangel på varer. Bruksgjenstander som kopper og skåler var sårt etterspurt. I den anledning begynte det å poppe opp små keramiske verksteder og bedrifter.

Bokens forfatter Marianne Andreassen har gjort møysommelig research for å kartlegge alle aktive keramiske verksteder og sentrale utøvere i Halden fra perioden fra 1940 til 1980.

Fra før kjenner mange firmaer og utøvere som Arnold Wiigs Fabrikker, Larholm og Otto Mulders. Andreassen har sakte men sikkert fulgt sporene etter både grunnleggere og arbeidere. Det har ført til unik informasjon om et hittill ikke kartlagt industrieventyr.

Blant mange spennende oppdagelser er at det var en relativt stor del innvandrende arbeidskraft fra Sverige, Danmark og Finland. Flere kvinner satte i 1940- og 1950-årene preg på norsk designindustri. I ettertid har de gått i glemmeboken, for å si det snilt. I realiteten har de aldri fått den anerkjennelse de fortjener.

Navn som Eva Haase, Ruth Mäkelä Strandberg og Anna-Liisa Holopainen Rakeng er nå blitt vasket frem til overflaten. Når man ser på deres arbeider skjønner man straks at de videreførte en høy teknisk og kunstnerisk standard som vi på tidspunktet manglet i Norge. Det samme kan sies om Otto Mulders.

Boken inneholder et vell av illustrasjoner. Her kan leseren frydes over nye fotografier, reklamemateriell, arkivbilder og mye mer. For samlerne er det en gullgruve da signaturer og merker har fått en viktig plass.

Boken er ujålete og sjarmerende både i tekst og hvordan bildene er blitt presentert. Det er også noe tittelen gir en pekepinn om – Frodig fajanse og kjærlig keramikk.

Boken som case bør inspirere andre byer i vårt avlange land til å gå i gang med tilsvarende forskningsprosjekt, om det så er industri, design, håndverk osv. Vi skal ikke lenger enn til vår egen bakgård for å oppdage de mest spennende historier.


Tittel: Frodig fajanse og kjærlig keramikk : Haldenkeramikk fra 1940–1980

Forfatter: Marianne Andreassen

Forlag: Museumsforlaget

Årstall: 2020

Sideantall: 287

Språk: Norsk


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697