NYE BØKER OM NORSK DESIGN

Det er ikke til å tro. I dag lanseres hele tre bøker om norsk design. Tror ikke det skjedd i Norges-historien før nå. Så det må feires.

I desember 2020 lanserte Papiret Forlag et konsept med publikasjoner over norske designere og kunsthåndverkere. Første bok var om smykkekunstner Anna-Greta Eker. Nå kommer tre oppfølgere – Fredrik Kayser, Arne Tjomsland og Gerhard Berg. Alle er sentrale i Scandinavian design tradisjonen.

Bokserien er et konsept jeg tenkt på i mer enn 10 år. Da pandemien rammet oss våren 2020 diskuterte jeg med designstudioet Studiogeist om å realisere prosjektet. I løpet av noen timer ble vi enige om å sette i gang, det på tross av at vi manglet offentlig støtte. Få dager etterpå etablerte Studiogeist designeventyret Papiret Forlag.

Målet med bokserien er å løfte frem sentrale formgivere og kunsthåndverkere. Vi ønsker samtidig at omverden skal få opp øynene for norsk kultur. Det er derfor lagt stor vekt på å illustrere bøkene rikelig. Arkiver er blitt saumfart. Museer og samlere er blitt kontaktet. Designere og deres familier har velvillig stått til disposisjon. På privat og idealistisk initiativ har vi gjort et arbeid som er et museum verdig.Fredrik Kayser

Fredrik Kayser (1924–1968) står bak flere av Scandinavian design periodens mest kjente møbler. Han fikk sitt gjennombrudd som ansatt designer hos Rastad & Relling Tegnekontor med stolen Krysset.

Stolen Krysset er Fredrik Kaysers mest kjente design.

I dag er det Kaysers design fra Vatne Møbler som huskes best. Blant klassikerne er stolen 711 som i dag produseres av LK Hjelle. På tross av tidlig bortgang hadde han en stor produksjon.

Møbeltegninger sier mye om designprosessen.

For å kartlegge Fredrik Kaysers virksomhet er flere arkiver blitt tatt i bruk. Det er gjort forsøk på å sette hans kunstnerskap i en sammenheng, både nasjonalt som internasjonalt.

For Skeie designet Kayser flere kommoder.


Arne Tjomsland

Arne Tjomsland (1915–1970) var en spennende skikkelse. Han arbeidet både som reklamemann og leketøyprodusent før han begynte som suvenirdesigner. Han fikk umiddelbar suksess med en isbjørn i teak.

Arne Tjomslands isbjørn er en av hans mest kjente design.

I 1957 begynte Tjomsland som sjefsdesigner for Goodwill Produkter i Sandefjord. Der spesialiserte han seg på figurer i hvaltann. Blant motivene var eskimoer og dyr fra den nordiske fauna. For en rype fikk han gullmedalje på Triennalen i Milano.

Tekst og bilder er satt sammen på en logisk måte.

Boken om Arne Tjomsland er godt illustrert med både nye bilder og arkivbilder fra forskjellige steder. Faktagrunnlaget er hentet fra flere kilder, som hans ikke fullførte memoarer, notater fra Goodwill Produkter og en rekke bøker og tidsskrifter.

Boken om Arne Tjomsland er rikelig illustrert.


Gerhard Berg

Gerhard Berg (f. 1927) har en lang karriere at se tilbake på. Han hører til generasjonen møbelformgivere som satte norsk design på det internasjonale kartet. Allerede tidlig i 1950-årene ga han Vatne Møbler et kunstnerisk løft.

Gerhard Bergs egne illustrasjoner til ulike stolmodeller.

Berg arbeidet de første tre tiårene som frilanser med en rekke oppdragsgivere. Blant de viktigste hører LK Hjelle, Stokke og Hareid Bruk. Internasjonal oppmerksomhet fikk han da flyselskapet SAS valgte ham som den første skandinaviske formgiver til å markedsføre Scandinavian design i en stor kampanje.

Gerhard Bergs Norse for LK Hjelle er en bortglemt klassiker.

Boken om Gerhard Berg er kommet til etter at han velvillig delt med seg av eget arkiv. Undertegnet har kjent Berg i ti år og intervjuet og snakket med ham ved mange anledninger. Mye materiale er nå for første gang blitt tilgjengelig.

Bergs linjeføring er skarp og presis.


Alle bøker er på norsk og engelsk. De er rikelig illustrert og på rundt 100 sider. Bøkene utgis av Papiret Forlag med undertegnet som forfatter og Blomqvist som samarbeidspartner.

Bøkene bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819