JULEGAVER ANNO 1967

Hva er mer nostalgisk enn julen? De fleste husker julehøytiden fra man var liten, og kanskje best gavene. Nå skal du få bli med på en tidsreise de luxe. Her er Steen & Strøms Julegaveidéboken 1967.

Jeg er født i Sverige i 1970. Allikevel er det flere ting fra katalogen som får meg til å mimre rundt barndommen. Aller best husker jeg Old Spice. En parfyme som får meg til å tenke på gamle gubber som ikke visste å dosere. Kanskje mest fordi de ikke brukte parfyme særlig ofte. Under den intense lukten kunne man utpå dagen kjenne odørene etter gammelmannsvette. Det hele fikk følge av hvitt pulver på skuldrene. Eller for å være mer spesifikk, døde, inntørkede hudceller fra skalpen.

En annen ting som jeg husker fra oppveksten er mokasiner. Eller Mokinos de luxe som de heter i denne katalogen. Tidstypisk er også skotøy i filt. Lukten av gammel fuktig filt etter utallige timer i nysnø og fotsvette er umiskjennelig.  

Hadde jeg hatt dame skulle jeg anbefalt henne om å finne tøy fra Petri. Storblomstret og kraftige farger gir masse energi. Både til brukeren og de rundt henne. En liten artig betraktning. Damen til venstre har en «skjortebluse» med mønster som ligner på Arne Lindaas´ Corona- mønster for Porsgrunds Porselænsfabrik. Kan det vare han som står bak tekstildesignet?

Hvis jeg får lov til å sause rundt i småbarnsårene må det bli et dypdykk i lekekassen. Da jeg var inn og ut av sykehus utallige ganger ble jeg belønnet med en del leker. Best av alt var biler fra Corgi. Etter å ha ligget i narkose etter en operasjon fikk jeg siste James Bond bilen, en Lotus Espirit, fra filmen Moonraker. Den kunne at på til skyte ut raketter. Samtidig vil jeg rette en takk til Kristin Sundin Jansdatter som donert katalogen.

Men nå er tiden inne for siste juleforberedelsene. Ønsker dere alle en frydefull høytid. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819