PANDULPRODUKTKATALOG

Pandul hører ikke til de mest kjente danske designmerkene. Allikevel så har de en høy kunstnerisk profil på produktene. Med designere som Jørgen Gammelgaard og Erik Magnussen skjønner vi at det er tvers igjennom kvalitet.

Pandul er en liten dansk belysningsprodusent. Firmaet ble etablert i 1982. De kom tidlig til å etablere et nært samarbeid med designer Jørgen Gammelgaard. Han gikk i lære hos Grete Jalk og studerte på Kunstakademiets møbeldesignutdannelse under Poul Kjærholm, Steen Eiler Rasmussen, Jørgen Bo og Mogens Koch.

Viktig i samarbeidet mellom Pandul og Gammelgaard var Vip. Lampen er blitt produsert i ulike varianter og utførelser. Best kjent er bordlampen. Den er utformet med en sylindrisk fot med en lysarm som går i en 45 graders vinkel opp mot skjermen. Skjermen er en lav kjegle, som kan sammenlignes med en rishatt/stråhatt. Uttrykket er japansk minimalisme. Skjermen kan snus fra horisontalt til vertikalt, fra leselys til allmennbelysning.

Spennende er også Gammelgaards bord- og vegglampe JoGa. De bevegelige leddene kan ses på som en robotarm. Også her er det japanske uttrykket påtagelig.

Erik Magnussen var også en av Panduls prominente designere. Hans vegg- og taklampe Ring er som navnet tilsier – ringformet. Magnussen sto bak en rekke viktige design, som Steltons sylindriske termoskanne.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Jørgen Gammelgaard. Modell: Vip. Produsert av Pandul.
Erik Magnussen. Modell: Ring. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: ½ vip. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: Vip. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: Vip. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: Tip Top. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: JoGa. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: JoGa. Produsert av Pandul.
Jørgen Gammelgaard. Modell: JoGa. Produsert av Pandul.