FRA ISHAVSKATEDRALEN TIL FRITZ HANSEN

Arkitekturfoto av messehallen på Sjølyst i Oslo. (Foto: Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo)

I dag er det få som vet hvem arkitekt Jan Inge Hovig var. Nevner man Ishavskatedralen og Ingrid Espelid Hovig nikker de fleste derimot gjenkjennende. Men hva er da lenken mellom de tre?

For det første var det Jan Inge Hovig (1920–1977) som tegnet Ishavskatedralen i Tromsø. I tillegg var Hovig gift med den kjente kokken og TV-personligheten Ingrid Espelid Hovig. Dessverre døde han få dager etter bryllupet.

Restaurant Gondolen på Sjølyst i Oslo. (Foto: Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo)

På tross av en relativt kort karriere sto Jan Inge Hovig bak en rekke viktige arkitektoniske perler. Flere av de i Nord-Norge, som Narvik, Harstad og Tromsø. Sammen med Christian Norberg-Schulz tegnet han også det legendariske huset til Jakob og Anne Marie Weidemann i Håkon den godes vei 9 på Vinderen, Oslo.  


Tidstypisk restaurantinteriør fra Gondolen i Messehallen på Sjølyst. (Foto: Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo)

At Hovig sammen med Norberg-Schulz og Egil Mørck også sto bak Messehallen på Sjølyst er derimot mindre kjent. Bygningen var på hele 13 900 kvadratmeter, hvorav kongressehallen var på 2777 kvadratmeter. Anlegget hadde opprinnelig flere restauranter og kafeteriaer. På kvelden var Kafé Sjølyst et yndet tilholdssted for ungdommer. Der kunne de forlyste seg med dans og cola. Selskapsrommet til restaurant Gondolen var at på til spesialinnredet. Men i tidsskriftet Byggekunst står ingenting utførlig om hvem som tegnet hva til innredningen.

Jan Inge Hovigs polstrede stol med fot i aluminium ble produsert av Fritz Hansen fra ca. 1962.

Av en tilfeldighet bladde jeg i dag i en Fritz Hansen produktkatalog fra 1963. Plutselig slo hjertet en liten saltomortale. Der var nemlig et møbel jeg dro kjennskap til. En stol jeg ved flere anledninger sett på digitaltmuseum.no uten å finne ut av hva det var. Plutselig kunne jeg lese at modellen heter 3225, og at designeren var ingen mindre enn Jan Inge Hovig. Et lite mysterium var plutselig blitt avklart. Så kan man samtidig spørre hvorfor Fritz Hansen valgte å sette Hovigs stol i serieproduksjon.


Hovigs stol 3225 slik den ble brukt på Sjølyst. (Foto: Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo)

Den danske møbelprodusenten Fritz Hansen er mest kjent for Arne Jacobsens møbler, som Mauren, Syveren, Egget og Svanen. Hva jeg har kjennskap til så er Hovig den eneste nordmann som tegnet møbler for Fritz Hansen. Hvis det ikke er tilfelle hadde det vært gøy å høre om.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819