H. E. JOHANNESSENPRODUKTKATALOG OVER LAMPER

De aller fleste produsenter driver i det små. Noen får anerkjennelse fordi de lager kvalitetsvarer. Men flesteparten får nøye seg med å bli en brikke i det store pusselspillet som heter produksjonssamfunnet.

Belysningsprodusenten H. E. Johannessen i Grønlandsleiret 3 i Oslo hører til kategorien bortglemte. I Nasjonalbiblioteket og Aftenposten er det dessverre lite informasjon å finne. Første annonse registrert i Aftenposten er fra 1946. Der søker firmaet etter en ung snekkerkyndig mann. I flere andre jobbannonser søker de unge nevenyttige gutter og menn. Hvorfor ønsket H. E. Johannessen å ansette unge menn. Det skyldes kanskje to ting. Jo yngre, jo lavere lønn. Men så kan det se ut som firmaet trengte personer som kunne jobbe med delikat monteringsarbeid. Da nytter det ikke med store arbeiderhender.

Katalogen er udatert. Men ut fra stiluttrykket på lampene kan det se ut som den er fra slutten av 1940-årene eller rundt 1950. Lampene er for øvrig nok så svenskpåvirkede. At norske lampeprodusenter så til svensk design er det flere dokumenterte eksempler på, deriblant Arnold Wiigs Fabrikker og T. Røste & Co. I tillegg kan vi se lignende influenser hos Astra og Sønnico.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


H. E. Johannessen katalog forside.
Lysekrone: J. 3. Produsert av H. E. Johannessen.
Lysekrone: J. 5. Produsert av H. E. Johannessen.
Reflektor-leselampe: J.4.G., med bøylefot. Produsert av H. E. Johannessen.
Gulv-leselampe: J.5.G., med fot i alm. Produsert av H. E. Johannessen.
Gulv-leselampe: J.5.G., med bøylefot. Produsert av H. E. Johannessen.
Reflektor-leselampe: J.4.G., med fot i alm. Produsert av H. E. Johannessen.
Lampett: J. 4. B. Produsert av H. E. Johannessen.
Lampett: J. 4. A. Produsert av H. E. Johannessen.