JUHLSPRODUKTKATALOG OVER TUNDRASMYKKER

Regine Juhls smykker fra Tundra-serien er for lengst blitt norske designklassikere. De organiske formene i støpt sølv har noe eterisk over seg. Eller er det kosmisk?

Denne produktkatalogen fra Regine og Frank Juhls Sølvsmie i Kautokeino, eller Juhls Silver Gallery, som firmaet heter nå, er et fantastisk tidsdokument. I stedet for en tradisjonell produktkatalog med bilder av ulike modeller og priser er den med tekster over ekteparets opplevelse av å leve i Kautokeino, på vidden, på tundraen.

”Tundraen for oss begge: – Det evig uforanderlige og samtidig ubegrensede, åpne for alle muligheter – uendeligheten.»

«For Frank: Vinteren – det kosmiske, glassklare, fornemmelsen av å leve på en stjerne langt ute bakom tidenes fødsel gjenspeilingen av verdensrommet – den fullkomne ro.”

«For Regine: Den snøfrie tid – den duftende mark, gleden ved å springe barbeint over tørr og myk mose i det absolutt mennesketomme – det fysiske velværet ved å trå på seig, gyngende grunn om våren når snøen er borte og den frosne jord begynner å tine – den sanselige nytelsen å hoppe fra myrtue til myrtue om høsten når frosten har dannet en motstandsytende skorpe av vekstene over torven, mens snøen ennå ikke har falt…”

Slik fortsetter katalogteksten, side etter side. I dag hadde det fungert i bloggformat. Men den gang var det nytt. Etter mer enn 40 år så oppleves tekstene relevante og nære. Akkurat som smykkene.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819