NORSK GLASSUTVALGT LITTERATUR

Det er en stor interesse for norsk glass. Dessverre er det lite oversiktlig hva som er utgitt av glasslitteratur. Her er noen av de mest sentrale bøkene og et par andre tips.

Samler du på norsk glass er det lite tilgjengelig litteratur. Du må enten dra til biblioteket, oppsøke antikvariater eller se om boken er digitalisert på Nasjonalbiblioteket (www.nb.no).

Det vi virkelig mangler er solide bøker om Hadeland Glassverk og Magnor Glassverk. Det er merkelig at de to glassverkene ikke satset på det. I dag er det viktigere enn noensinne å vise til bedriftshistorien. Nå mener jeg ikke at HG og MG skal lage typen bedriftshistoriske fortellinger som interesser mindre enn en promille av befolkningen. Nei, vi trenger solide bøker som tar for seg produktene og setter de i en interessant historisk sammenheng. Dette er både merkevarebygging og kulturformidling. Hva jeg har kjennskap til mangler Magnor et godt arkiv, mens Hadeland Glassverk har et særs rikholdig arkiv.

Blant bøkene i dette innlegget er det hva jeg vet kun én bok som er tilgjengelig på dagens marked. Min egen bok om Benny Motzfeldt. Den kan bestilles fra forlaget HER

Ønsker man å nerde så bør man kjøpe fagtidsskriftet Glassposten. Det er dessverre meget vanskelig å få tak i. Selv har jeg kun noen få utgaver, og jeg jakter stadig etter flere.

Hvis man ønsker å lære seg mer om Hadeland Glassverk så er dette nettstedet der du finner mest info. Jeg har lagt ut en rekke produktkataloger. Bare klikk på lenken: Hadeland. Du kan også søke på Magnor. Dessverre har jeg kun fått tak i noen få produktkataloger derfra.

Dersom du vil bli kjent med Nøstetangens produksjon må du kikke på den digitaliserte utgaven som er på Riksarkivet.


©Mats Linder / matslinder.no