HØVIK LYSNY BOK

Når vi ser tilbake på designindustrien så er det mange bedrifter som burde belyses. I ordets rette forstand så er Høvik Lys et opplagt valg. Et firma som i mer enn hundre år skapte hygge i norske hjem. Sagt og gjort – da var det bare å sette seg ned og skrive boken.

Ideen til boken om Høvik Lys har ligget og gjæret i bakhodet mange år. Hindringen har vært at det er vanskelig å sy sammen en fortelling om hele historien. Lite er kjent om hvem som står bak de ulike produktene før andre verdenskrig. Likeså er informasjonen mangelfull rundt hvem som tegnet hva, eller hvor mye av belysningen som Høvik solgte som var importert.

Utgangspunktet måtte bli å se på hva som ble laget etter krigen. Rammen ble på mange måter satt ved å fokusere på designerne Jonas Hidle, Kjell Munch og Arnulf Bjørshol. De tre var tilknyttet Høvik Lys i mer enn 40 år.

Å finne informasjon rundt lampene laget på Høvik Lys er en vanskelig oppgave. Veldig lite tilgjengelig informasjon peker i hvilken retning hvem som tegnet hva, og ikke minst hva modellene heter. Derfor har jeg de siste årene aktivt prøvd på å finne flest mulig produktkataloger fra Høvik. Selvfølgelig…

Mesteparten av produktkatalogene som har lagt grunn til denne boken er fra 1950- til 1980-årene. Ypperlig med slike produktkataloger er at de danner et tidsmessig rammeverk rundt når lampene var i produksjon.

Viktig i arbeidet med kartleggingen var også produktbilder som Kjell Munch tok for firmaet. En del av fotografiene er utstyrt med informasjon om hvem som designet hva. Belysning laget på bestilling er innimellom med påskrift om hvem oppdragsgiveren var og datering. Kjell Munchs datter Christine og hennes ektemann Lars har vært til uvurderlig hjelp ved å finne og skanne illustrasjoner.

Når boken nå er ferdig så tenker jeg at den er et godt verktøy for deg som søker informasjon om norsk belysning, eller for de som kjøper og selger brukte lamper. Når man har mer informasjon enn tidligere så er det lett å kapitalisere på denne.

Under skrivingen dykket det opp flere formgivere enn de som var utgangspunktet for boken. Andre som omtales er Sigurd Resell, Gerhard Berg, Gunnar M. Næss, Petter Øyan, Torstein Nilsen med flere.

Om du er interessert i norsk belysning i allmennhet og Høvik Lys i særdeleshet så er dette boken for deg. 164 sider med historier og illustrasjoner av god kvalitet gir en pekepinn om hva som ble laget på Høvik i perioden fra slutten av 1940-årene til rundt 1990.

Boken om Høvik Lys kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697