JENS QUISTGAARDPRODUKTKATALOG FOR DANSK DESIGNS

Jens Quistgaard design. (Foto: Blomqvist)

Jens Quistggard må ha vært en av Danmarks mest aktive designer i 1950- og 1960-årene. Vanskelig å forstå at han rakk å få til så mye. Samtidig så er det det mest alminnelige designet som gjorde ham til designhistorisk allemannseie. Piet Hein kalte Quistgaard for «den ukjente verdensberømte».

Boksåpneren «The shark fin» har de fleste født før 1970 brukt. Jeg mener det er design på sitt beste. Materialbruket er minimalt, likeså er den enkel å bruke, og meget brukervennlig. Men nok om haifinnen i denne omgang. Den krever en bedre gjennomgang ved senere anledning.

Jens Harald Quistgaard (1919-2008) hadde en uvanlig rik og variert produksjon. Fra slutten av 1940-årene designet han bestikk for en rekke produsenter, som for Raadvad. Gjennombruddet skal ha kommet med det organisk utformede bestikket Fjord omkring 1953. Senere fulgte Kongo, Tjørn og Odin. I 1954 fikk Quistgaard den skandinaviske Lunning-prisen. Samme år ble amerikanske Dansk Designs etablert. For firmaet kom han til å designe flere tusen ting. I 1961 ble Rare Woods lansert, en serie med gjenstander i eksotisk tre. Mest kjent i kolleksjonen er en høy isbøtte med lokk.

Firmaet og Quistgaard fikk stor internasjonal suksess med Købenstyle. Serien med kjøkkenutstyr ble laget i emaljert stål i kraftige farger. Lysestakene i støpejern har høy kunstnerisk verdi. I 2020 kom en bok om Jens Quistgaard som kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697