NORSK DESIGN SVENSK RADIO

Hvorfor er norsk design underkommunisert? Hva kan vi gjøre for å få den opp på dagsorden? Har nylig snakket med svenske Retrorepan om norsk design og kunsthåndverk.

Rastad & Rellings Bambi-serie interesserer Retrorepan. (Foto: Stockholm Auktionsverk

For kort tid siden ble jeg kontaktet av Retrorepan, et svensk radioprogram der de snakker om design og retro. De har siste tiden lurt på hvorfor svenskene vet så lite om oss her i Norge.

Svenske Axel Enoch Boman sin kunstglass vase  i overfangsteknikk ble utført ved Hadeland Glassverk i 1911. (Foto: Blomqvist)

Etter jeg fikk opp øynene for Retrorepan har jeg hørt på mange av deres episoder som podcast. De er hundre prosent engasjerte, morsomme og kunnskapsrike. I tillegg har de et inspirerende driv. Å snakke om norsk design, helt uten føringer, var derfor en no-brainer.

Denne Erik Pløen bollen var blant det første jeg kjøpte etter flytten til Norge i 1997. Fant den hos Tordenskjold Armoury for 98 kroner. Solgte den senere til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum for 1 200 kroner. (Foto: Mats Linder)

Synes ellers at vi bør få på plass en norsk motsvarighet til Retrorepan, men med egen vri. Er veldig mange dyktige personer rundt omkring i det ganske land som har viktige og morsomme ting å formidle.

I Sverige er man veldig fan av Turi Gramstad Oliver. (Foto: Mats Linder)

For en som er utadvendt-introvert så vet man aldri hvordan dagen blir. Er jeg i det rolige hjørnet så blir det mindre action. Det var jeg derimot ikke sammen med Marie Kollberg og Annika Jansson. Er redd for at jeg innimellom tok av, og det ble mye fokus på meg. Så ha meg unnskyldt.

De super engasjerte Marie Kollberg og Annika Jansson på Retrorepan.

Har du lyst på en kort introduksjon i norsk design og kunsthåndverk så kan du høre på opptaket. Jeg kommer inn ca. 17 minutter i opptaket. Men vennligst hør på hele programmet HER

Har du Spotify kan du høre på alle de andre episodene der.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819