TELEFUNKENPRODUKTKATALOG FRA 1940–1941

Telefunken var et tysk selskap etablert av AEG og Siemens i 1903. Allerede samme år eller året etterpå tok den norske marine i bruk selskapets trådløse telegrafisystem.

Tidlig i 1920-årene begynte Telefunken produsere kommersielle radioapparater. I 1925 startet de første ordinære radiosendingene i Norge. Åtte år senere fikk NRK monopol på kringkastingen. Ut fra annonser i norsk presse ser vi at det må ha vært et enormt oppsving av salg av Telefunken radioapparater fra 1929. I 1930-årene er det et jevnt og stigende salg av deres radioer.

Når vi ser til denne Telefunken produktkatalogen for 1940-1941 er det med en viss bismak. Norge er blitt okkupert og nordmenn «tvinges» til å kjøpe tyske produkter, i dette tilfelle radioapparater. Samtidig ser vi i dagspressen at Telefunkens annonsering er svært liten sammenlignet med før krigen. Vi må anta at det var rasjoneringer som hindret større salg. Under krigen laget Telefunken også forsvarssystemer for det tyske luftforsvaret.

Tidens priser på radioer var formidabel. Opal II som var den rimeligste modellen kostet i 1941 282 kroner, mens den dyreste Kohinoor II kostet 700 kroner.

Denne sommeren publiseres flere ikke-skandinaviske innlegg. Det skyldes helt enkelt at jeg synes det er gøy å vise andre deler av samlingen. Og ikke minst sette skandinavisk design i en internasjonal sammenheng.

Setter pris på om du ønsker å donere en sum for videre drift av nettsiden som ikke mottar en eneste krone i offentlig støtte. Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Modell: Opal II. Produsert av Telefunken.
Modell: Juvel II. Produsert av Telefunken.
Modell: Safir II. Produsert av Telefunken.
Modell: Smaragd II. Produsert av Telefunken.
Modell: Kohinoor II. Produsert av Telefunken.