ANNA-GRETA EKERNY BOK OG AUKSJON

Det er ikke ofte det publiseres bøker om norsk smykkedesign. Men nå skjer det. Og det er ingen mindre enn Anna-Greta Eker som det blir satt fokus på. Samtidig blir flere av hennes smykker solgt på auksjon. En tilfeldighet? Neppe.

Anna-Greta Eker var en toneangivende smykkedesigner og smykkekunstner under annen halvdel av 1900-tallet. Hun var født i Finland og kom til Norge i slutten av 1950-årene. Eker begynte straks designe smykker for PLUS sammen med ektemannen Erling Christoffersen og kollegaen Tone Vigeland.

Senere etablerte Anna-Greta Eker verksted og butikk i Gamlebyen, Fredrikstad. Der laget hun i hovedsak unike smykker som ble kjøpt av tilreisende og lokalbefolkningen, eller solgt hos Norway Designs i Oslo. I stedet for sølv arbeidet hun ofte med messing og kobber, og steiner som hun fant på tur. Eker designet også smykker på oppdrag for japanske Mikimoto. Men om dette og mye mer kan du lese om i boken. Den er i småformat og på 82 sider.

Boken om Anna-Greta Eker er den første i en serie om norske designere og kunsthåndverkere. Ideen har jeg bært på i mange år. Problemet har vært å få et forlag til å finansiere prosjektet. Men heldigvis finnes det idealister som ønsker å spre det glade budskap. For et par år siden ble jeg kjent med gründeren og reklamemannen Fredrik Temte her i Fredrikstad. Han har en stor interesse for design og kunsthåndverk.

Nå som coronaen rammet landet begynte vi å diskutere muligheter til å realisere en bokserie som skal nå ut til mange. Offentlig støtte ble søkt fra blant annet Fritt Ord, men uten hell. Så vi bestemte oss for å gi ut for egen regning. Utgiver er nyetablerte Papiret Forlag og Linda Skarpås ved Studiogeist har laget bokdesign.

I mer enn 10 år har jeg hatt god kontakt med Blomqvist. Vi har byttet erfaringer og hjulpet hverandre ved flere anledninger. Det var derfor naturlig å spørre Blomqvist om de vil være med på dette prosjektet. Planen er å diskutere hvem og hva som kan være interessant å lage bøker om samtidig som de har auksjoner rundt temaet. På sånn måte får de mer oppmerksomhet rundt auksjonene og Papiret Forlag rundt publikasjonene. Men ikke minst øker vi bevisstheten om norsk design og kunsthåndverk. Som bokkjøper bidrar du til flere publikasjoner og større interesse.

Boken om Anna-Greta Eker bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819