BÖHLMARKSPRODUKTKATALOG FRA 1933

En av Sveriges fremste belysningsprodusenter tidlig på 1900-tallet var Arvid Böhlmarks lampfabrik. Firmaet hadde en stor produksjon og designet varierte.

Arvid Böhlmarks lampfabrik ble etablert i Stockholm i 1872. Firmaet som er mest kjent som Böhlmarks laget den første tiden parafinbrennere. Senere kom de i gang med elektrisk belysning. Mange av de tidlige armaturene var inspirert av eldre tiders formgivning, som barokk og renessanse.

Spesielt med denne produktkatalogen fra 1933 er at lampene er av veldig forskjellig art. Den første plansjen er med kopier av gamle messing kirkekroner. Utover i katalogen er det mange eksempler på nyklassisismens design som var populær under store deler av 1920-årene. Kupler og annet i glass ble produsert ved Pukeberg glasbruk. En rekke anerkjente arkitekter og formgivere tegnet for Böhlmarks. Deriblant Alice Nordin, Gunnar Asplund og Alf Wallander.

På svenske auksjoner selges Böhlmark-lamper relativt ofte. Prisleiet varier vanligvis fra 2 000 kroner til 25 000 kroner.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819