LARS BELLER FJETLANDSOFISTIKERT DESIGN

Lars Beller Fjetlands Turned Birds produseres av Hem. (Foto: SM Associati)

Lars Beller Fjetlands design er stillfaren og sofistikert. Han samarbeider i hovedsak med internasjonale produsenter, som HAY, Hem og Bottega Ghianda. Det siste tiåret har Beller Fjetland mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser.

Lars Beller Fjetland (Foto: Sjur Pollen)

Lars Beller Fjetland (1983) har studert ved Norges Handelshøyskole i Bergen (2009) og Kunsthøgskolen i Bergen (2012). Allerede som student på KHiB ble han lagt merke til. I 2011 mottok Beller Fjetland Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskaps miljøpris og hovedpremie for flettede skinnputer kalt Link under miljøkonkurransen ReDesign.   

Drifted produseres nå av svenske Hem. (Foto: SM Associati)

Karrierestarten var flygende. I 2011 formga han fem fugler av restematerialer som var blitt liggende. Disse små figurene er nærmest urformer og symboler på ulike fuglearter, som ugle, kivi, pingvin, spurv og due. Materialene er eik, valnøtt, ask, mahogni og lønn. Deres uttrykk er grafisk og de avrundede formene innbyr til å ta på. Serien Turned Birds ble først lansert i 2012 av det italienske selskapet Disicpline under Salone del mobile internazionale, og ble siden en del av svenske Hem sin kolleksjon. På den samme utstillingen ble krakken og barkrakken Drifted lansert for det samme firmaet. Inspirasjonen til Drifted fikk Beller Fjetland da han gikk langs vannkanten på Øygarden og så drivved og gammel kork som er blitt formet til det ugjenkjennelige.

Asketisk, tidløs og ærlig er fellesnevnere for bordet Solid. (Foto: Magne Sandnes)

I 2012 startet samarbeidet med det danske firmaet Normann Copenhagen. Som Hem arbeider Normann Copenhagen også i hovedsak med skandinaviske designere. De lanserte det samme året Lars Beller Fjetlands salongbord Solid. Som navnet tilsier er det et solid stykke arbeid. Den bærende konstruksjonen er i nordisk eik med en bordplate i hvit og gråmarmorert marmor. Formen og utførelsen er ærlig med referanser til japansk minimalisme og Scandinavian design. I 2012 ble Beller Fjetland tildelt prisen Young designer of the year av engelske Elle Decoration.

Bordlampen Cloche er et poetisk stykke arbeid. (Foto: Wrong for Hay)

Stolen Touchwood for Hem (2014) er moderne, samtidig som den går i etterkrigsmodernismens velkjente fotspor. Det laminerte setet og beina er subtilt og vel avveid i proporsjoner, og har en humanistisk touch som skiller den fra tradisjonelle kontraktmøbler. Samme året lanserte danske HAY bordlampen Cloche. Om musikalitet kan overføres til design tilsvarer lampen Pachelbels klassiske stykke Canon i D Major. Cloche spiller på få strenger, men utnytter de til fulle. I 2014 ble Lars Beller Fjetland også utnevnt til årets designer av Bo Bedre og Elle Decoration Norge.

Lars Beller Fjetlands lysestake Moment er en moderne klassiker. (Foto: Sjur Pollen)

Lysestaken Moment for HAY (2016) er en moderne klassiker. Ideen til lysestaken fikk Lars Beller Fjetland etter et besøk på Norsk Folkemuseum. I samlingen blant sølvlysestaker var det spesielt en som vakte nysgjerrigheten. Den var utstyrt med en finesse som slukker stearinlyset før det når lysholderen. Beller Fjetlands Moment relaterer til tradisjonelle lysestaker, utført i støpejern. Samtidig er lysestakens komposisjon over sirkelens grunnform en moderne replikk til historien. Hans arbeider ble det samme året alt mer internasjonalt anerkjent. Tidsskriftet Wallpaper utpekte ham til en av verdens fremste designere under 40 år og ga ham utmerkelsen Top 20 under 40.

Serveringsbestikket Monstera for Arven er klassisk og innovativt. (Foto: Sjur Pollen)

At Lars Beller Fjetland er genuint interessert i eldre design går som en rød tråd i kunstnerskapet. Samarbeidet med det bergenske gullsmedfirmaet Arven begynte med at Beller Fjetland så gjennom firmaets arkiver. Der oppdaget han et asymmetrisk utformet serveringsbestikk som aldri var satt i produksjon. Oppdagelsen ble gnisten som ga ham ideen til serveringsbestikket Monstera. Spesielt med bestikket er bladets speilvendte form. Det visuelle inntrykket er at når de ligger med bladene oppover opplever betrakteren en form for disharmoni. Annerledes er de i bruk da de speilvendte bladene blir en nærmest lukket form og praktiske i bruk.

Mønsteret Lisboa er estetisk samtidig som det er lyddempende.

Naturlige materialer, gjenbruk og bærekraft er noen av Lars Beller Fjetlands mottoer. Disse visualiseres i samarbeidet med det amerikanske Knoll-eide firmaet Spinneybeck. De har i fellesskap utviklet et lett monterbart veggmateriale i granulert kork med ulike mønster i Beller Collection. Lisboa er designet over fem komponenter som kan komponeres i ulike dekorative mønster. Det geniale med disse korkplatene er at de kan flyttes for å lage nye komposisjoner og brukes andre steder om ønskelig. For Spinneybeck har han også formgitt oppbevaringssystemet Multiply (2018). Materialene er naturlige, formbøyd tre i ulike utførelser, underlag av kork og innvendig er bunnen dekket med filt i tysk ull.

Lars Beller Fjetlands Oxford Racers BG-1 er forbeholdt de med romslig økonomi. (Foto: Bottega Ghianda)

Den italienske håndverks- og luksusvareprodusenten Bottega Ghianda lanserte to produkter til Lars Beller Fjetland i 2019. Bilene Oxford Racers er produsert av italiensk lær av beste kvalitet og laget over en form, håndsydd og med håndlagde trehjul. Designet er klassisk og tidløst og et symbol over «urbilen». Senere samme år ga han form til Amaranth for Bottega Ghianda. Den stiliserte fuglen bærer på en hemmelighet da den skjuler en liten beholder der man kan gjemme små ting.

Kin er nydelig utformede små figurer i tre. (Architectmade)

I 2019 lanserte også det danske firmaet Architectmade Kin, en serie trefigurer. Som flere av Lars Beller Fjetlands design er disse arkaiske i uttrykket. De fire figurene representerer en familie med mor, far, søster og bror. Samtidig kan figurene settes sammen til nye familiekonstellasjoner uten krav om hva en tradisjonell familie er. På så måte symboliserer Kin Lars Beller Fjetlands arbeid – tradisjon og fornyelse.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819