FLORA DANICAPRODUKTKATALOG MED PRISER

Flora Danica. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Flora Danica er kanskje verdens mest kjente botaniske plansjeverk. Det ble påbegynt i 1761 og i 1874 utkom det siste bindet. I 1790 ble det bestemt av den danske regjering at et porselensservise med plansjene som forlegg skulle foræres Katarina den store av Russland.

Ideen til Flora Danica serviset kom fra Den Kongelige Porcelainsfabriks direktør Johan Theodor Holmskjold allerede i 1781. Han var tidligere professor i botanikk ved Københavns universitet. Blomstermaleren Johann Christoph Bayer ble satt på oppgaven å gå i gang med kunststykket. Utfordringen var å overføre en vitenskapelig tolkning samtidig som det ble kunstnerisk. En del av kunststykket var å tilpasse motivene til porselenets flater. Blomstenes farger mot den hvite bunnglasuren og forgylningen fikk en effektfull virkning.

Da Katarina den store døde i 1796 hadde Bayer ferdigstilt 2528 servisedeler, og det manglet drøye 180 deler. Det danske hoff besluttet i 1797 å utvide serviset til 100 kuverter, men i 1802 utgikk en kongelig ordre om å stoppe opp produksjonen av serviset. Flora Danica serviset ble for første gang brukt i anledning Kronprins Frederiks bursdag i 1803. I dag befinner seg serviset på Rosenborg Slott.

Flora Danica serviset er et av de mest eksklusive og kun forbeholdt de med virkelig god økonomi. Den dyreste servisedelen er isklokken. I 1977 kostet den 4 475 danske kroner, og i 2019 er prisen astronomiske 284 500 norske kroner.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819