HØVIK VERKPRODUKTKATALOG FRA 1939

Hva ble produsert av belysning før den andre verdenskrig? Her har du svaret. Denne Høvik Verk katalogen er fra juni 1939. Det var tre måneder før krigen brøt ut og mindre enn et år før Norge ble okkupert.

Norsk design fra mellomkrigsårene er dårlig dokumentert. Det er få bøker fra tiden som viser til hva som ble produsert. I tillegg kjøpte museene sjelden design fra 1920/30-tallet. De mente at ettertiden skulle vise hva som var kvalitet og hva som var en døgnflue. Derfor er også design og kunsthåndverk fra perioden lite representert i museumssamlingene.

Spennende med denne katalogen er at det er masse lamper som de fleste sett, men som de færreste vet er fra Høvik Verk. Her er det snakk om lamper i tre og smijern som de færreste vil ha i dag fordi de er totalt utrendy.

Jeg kan med hånden på hjertet si at det er få lamper i katalogen som tiltaler meg. Men bare tanken på hvor mange arbeidstimer det tok treskjæreren å ferdigstille en lampe gjør meg trist når jeg vet at de blir kastet på søppelfyllingen i dag. Min anmodning blir derfor – Pass på kulturarven og ta ansvar.

Boken om Høvik bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697