SJELDEN MULIGHET BLOMQVIST NETTAUKSJON

Jeg vil bare si – endelig. Endelig er initiativet tatt til en prototype utstilling og auksjon. «Unika Auction 2017» er et samarbeid mellom Designers Saturday, Blomqvist Nettauksjon og Klubben. Her kan alle og enhver by og bli eier til unik, norsk design.

Adolf Relling ved Rastad & Relling Tegnekontor. Sybord. Modell: Cyklus C. Prototyp. Utført ved Rasmus Solberg Møbelverksted. Ca. 1962. H. 44. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

For de som ikke er del av et designermiljø er det uhyre vanskelig å få kjøpt prototyper og modellprøver. De er nesten aldri tilgjengelige på det åpne markedet. Nå derimot kan objekter kjøpes til en pris som ikke skiller seg særlig fra utsalgsprisen på den serieproduserte varen.

Peter Opsvik. Stol. Modell: Fjelltopp – fra Cylindra-serien. Utført ved Cylindra. Tidlig 1990-tallet. H. 161. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Spesielt er at Blomqvist Nettauksjon fått tak i en rekke objekter av Peter Opsvik. Han er Norges desidert mest kjente møbelformgiver. Opsvik står også for en helt egen stil som ikke ligner på noe annet. Hva arbeidene blir klubbet for gjenstår å se.

Vera & Kyte. Teppebanker. Modell: Beat it. Prototype. 2017. H. 67. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Hvis man vil kan man også se på auksjonen som en mulighet til å investere i norsk design. I dette tilfelle er inngangsbilletten nok så lav. Jeg antar at prisene på sjeldne, norske designobjekter kommer til å gå oppover i årene som kommer. Det er derfor smart å investere nå. Akkurat på lik linje med de som var forutseende og kjøpte Bjarne Melgaards kunst tidlig på 90-tallet.

Tone Grimsrud. Liggestol. Modell: Frontal 2. Prototyp. Utført ved Vestlandske Møbelfabrikk. 1984. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Du er kanskje usikker og lurer på hva man bør kjøpe. Jeg mener først at du skal kjøpe ut fra hva du liker. Eller så kan man forsøke analysere designerne og deres arbeider ut fra enkelte kriterier. For eksempel originalitet, hvor kjent er designeren og arbeidet, og ikke minst er utførelsen god.

Kristine Bjaadal. Kaffesett. Modell: Siska Slow Coffee Collection. Prototyper. 2012-2013. Ikke satt i produksjon. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Dessverre har jeg ikke penger i bakhånd for øyeblikket sånn at jeg kan by på noen av objektene. Men hvis jeg hadde hatt pengene så har jeg gjort meg opp en formening av hva jeg skulle kjøpt.

Runa Klock. Objekter/kjøleelementer. Seks deler. Modell: Rocks. Prototyper. 2013. I produksjon ved Areaware. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Øverst på listen står Runa Klocks små kjøleelementer «Rocks». De er subtile og er av en sånn størrelse at man kan holde de i hånden. Formene er arkaiske. De er ikke perfeksjonert og oppleves som «varme». Jeg liker også tanken på at Rocks er i grenselandet mellom kunst og design.

Permafrost. Lekebiler. Modell: Traffic set. Prototyper. 2014. Ikke satt i produksjon. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Nummer to på min personlige liste er Permafrost sine treleker. De får meg til å tenke på barndommen da jeg satt med faren min ved kjøkkenbordet og tegnet biler av en lignende karakter. Her er jeg med andre ord blitt truffet av nostalgiens piler.

Nils Stensrud. Oppbevaringsmøbel. Modell: Turntable. Prototype. 2016. H. 48. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

En god treer er Nils Stensruds bord «Turntable». Det påminner meg om min fasinasjon for funksjonalismens møbler. Her har Stensrud helt enkelt «brettet» sammen en tykk aluminiumsplate til et bord med flere hyller. I mitt indre ser jeg for meg at bordet kan stå ved siden av sengen og på hvert hylleplan er en bok. Så kan jeg velge den boken jeg har lyst på når jeg ligger og skal lese før jeg sovner.

Edvin Klasson. Ottoman. Modell: Galata. Prototype. 2017. Produseres ved Mokasser. H. 40. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Dessverre er det alt for mange objekter jeg kan tenke meg. Edvin Klassons ottoman Galata som nærmest svever over gulvet pirrer fantasien. Silje Nesdals vev «Onomik» er et fint stykke kunst. Lars Beller Fjetlands lysestake «Moment» beveger seg over tid og rom, fra renessansens ingeniørkunst til Bauhaus-skolens saklighet. Eller hvorfor ikke Falke Svatuns vase «Tumble» som leker med tyngdeloven.

Lars Beller Fjetland. Lysestake. Modell: Moment. Prototype #2. 2015. Produseres ved Hay. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Til sist vil jeg bare si – besøk auksjonen her og se alle objektene.


©Mats Linder / matslinder.no