BRUKTE JULEGAVER TIL SLIKK OG INGENTINGJAKTEN HAR VIDT BEGYNT

Hvorfor man går i second hand butikker og på loppemarkeder for å kjøpe brukte ting kan skyldes flere årsaker. Dårlig økonomi, spenningslyst, et ønske om å ikke kjøpe nytt og på så måte bidra til mindre klimagassutslipp eller selge videre for å tjene penger. Bli med og se hva jeg kjøpte i løpet av tre timer.

For mitt vedkommende så begynte det tidlig. Allerede som liten «snørrunge» oppsøkte jeg byens bruktbutikk og kjøpte gamle Fantomet og spenningsbøker. Etter jeg flyttet hjemmefra som 15-åring gikk det mest i brukte bohemklær kjøpt i slitte kjellerloppemarkeder.

Otto Mulders. Vase. Utført ved Arnold Wiigs Fabrikker. 1960-tallet. H. 13. Kr. 25. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Otto Mulders. Vase. Utført ved Arnold Wiigs Fabrikker. 1960-tallet. H. 13. Kr. 25. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

I 1996 hadde jeg gått på NAV i et par års tid. For å få sosialstønad var jeg nødt å ta jobb i en kristen veldedighetsbutikk i Malmö. Der begynte jeg snart å få opp interessen for design og kunsthåndverk. Etter en tid forsto jeg at det var folk som kjøpte ting for å selge videre. En av de viste seg å være eksnarkoman. Han var rundt 15 år eldre enn meg. Vi begynte å henge sammen og gikk på loppemarkeder fra grytidlig morgen til kvelds. På en måte kan man si at han ble min mentor. Med begrenset kunnskap begynte jeg å kjøpe og selge brukte ting for å drøye sosialstønaden en smule.

Otto Mulders signatur på en vase fra Arnold Wiigs Fabrikker.
Otto Mulders signatur på en vase fra Arnold Wiigs Fabrikker.

Nå er det snart 20 år siden jeg gikk på NAV, og kjøp og salg av brukt design sluttet jeg med for rundt 13 år siden. Jeg fikk større utbytte av å lese om design enn å drive på som hobbyskraphandler. Men jeg liker fortsatt å gå i bruktbutikker og antikvitetsforretninger. Ikke fordi jeg trenger flere ting, men fordi jeg liker spenningsmomentet. I tillegg oppdager jeg stadig nye ting i bruktbutikkene, og møter folk med andre erfaringer enn meg. Flesteparten av mine venner har jeg for øvrig møtt i anledning min «hobby».

Undertegnet sitter mesteparten av den våkne tiden på kontoret og skriver og leser om norsk design. Et rimelig asosialt liv.
Undertegnet sitter mesteparten av den våkne tiden på kontoret og skriver og leser om norsk design. Et rimelig asosialt liv.

Nå som det nærmer seg jul fant jeg ut at jeg skulle raide noen bruktsjapper i Sarpsborg og Fredrikstad. Tanken var at om jeg hadde hellet med meg kanskje jeg kom til å finne noen gaver til nære og kjære. I alt brukte jeg drøye tre timer på innkjøpene i dette innlegget.

Ukjent kunstner. Grafisk trykk. H. L. Kr. 80. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Ukjent kunstner. Grafisk trykk. H. 14. L. 19,5. (Lysmål) Kr. 80. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

Mitt første stopp var den nyåpnede butikken NLM Gjenbruk i Sarpsborg. Håpet om å finne noe var svært lite da det var skrint mellom tingene i hyllene. Derfor tok jeg det rolig, og sluntret litt uten mål og mening. Og det er oftest i slike situasjoner jeg ender opp med å finne små godbiter. Det første kjøpet var et lite grafisk bilde i modernistisk tradisjon til 80 kroner. Om det er fra 1910-tallet av en kjent modernistisk billedkunstner vet jeg ikke, da jeg ikke tatt ut bilde av rammen og eksaminert det. Men det hadde vært stor stas hvis slik er tilfelle.

Vicke Lindstrand. Lysestake. Utført ved Kosta, Sverige. H. 24. Kr. 40. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Vicke Lindstrand. Lysestake. Utført ved Kosta, Sverige. H. 24. Kr. 40. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

Neste lille skatt var en fin lysestake i slepent glass av den verdenskjente glasskunstneren Vicke Lindstrand for svenske Kosta. Der var jeg nok så heldig, da den var priset til beskjedne 40 kroner. Dobbelt heldig hadde jeg vært om det vært et par. Men jeg klager ikke. Neste lille funn var en liten Otto Mulders vase for Arnold Wiigs Fabrikker fra 1960-tallet. Uttrykket kan minne om italieneren Ettore Sottsass sine keramikkvaser. I dette tilfelle kan man leve med å betale 25 kroner.

Sukker- og fløtesett. Glass og palisander. Brukt i anledning «Møbelkveld» på Hotell Saga i 1970. L. 21. Kr. 150. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Sukker- og fløtesett. Glass og palisander. Brukt i anledning «Møbelkveld» på Hotell Saga i 1970. L. 21. Kr. 150. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

Da jeg gikk for å betale mine småkjøp kikket jeg sløvt inn i en monter ved utgangsdøren. Der var et sukker- og fløtesett i glass med palisanderbrett. Da jeg snudde brettet var det merket i anledning en «Møbelkveld» i 1970, holdt av Stokke Fabrikker og Blindheim Møbelfabrikk, som den gang samarbeidet under navnet BLISTO. 150 kroner var et varp, sett med mine øyne, som er farget av en overdose norsk møbeldesign.

Helle Damkjær. Lysestaker. Produsert ved Georg Jensen. H. 8. Kr. 200. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Helle Damkjær. Lysestaker. Modell: Bloom. Produsert ved Georg Jensen. H. 8. Kr. 200. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

I den samme monteren stod to lysestaker. De viste seg å være produsert av Georg Jensen og formgitt av Helle Damkjær. 200 kroner synes jeg er en gunstig pris, da nyprisen på det meste fra Georg Jensen er relativt høy.

Kathinka Dysthe. Vase. Modell: Anemone. Utført ved Magnor. H. 48. Kr. 300. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)
Kathinka Dysthe. Vase. Modell: Anemone. Utført ved Magnor. H. 48. Kr. 300. (NLM Gjenbruk – Sarpsborg)

I det jeg er ferdig og har betalt mine varer ser jeg en stor vase i en annen monter som er priset til 300 kroner. Jeg drar kjennskap til den og trekker kortet. Etter jeg gått ut av butikken sjekker jeg kjapt på Magnors hjemmeside og kan konstatere at designer er Kathinka Dysthe og nyprisen er 3990 kroner.

Willy Johansson. Bolle. Modell: Multe. Utført ved Hadeland Glassverk. H. 10. Diam. 20. Kr. 20. (Fasvo Bruktmarked – Fredrikstad)
Willy Johansson. Bolle. Modell: Multe. Utført ved Hadeland Glassverk. H. 10. Diam. 20. Kr. 20. (Fasvo Bruktmarked – Fredrikstad)

I perioder med hard arbeidspress må jeg få litt «skjit» under neglene. Hvis ikke så koker det i hodet. Så i går tok jeg igjen en kort luftetur. Den begynte på Fasvo Bruktmarked. Der fant jeg meg en stor Multe bolle av Willy Johansson fra Hadeland Glassverk til 20 kroner. Men ellers var det nok så få ting som pirret meg.

Ragnar Grimsrud. Likørkaraffel. Utført ved Graverens Teglverk. Ca. 1930. H. 16. Kr. 35. (Fretex – Fredrikstad)
Ragnar Grimsrud. Likørkaraffel. Utført ved Graverens Teglverk. Ca. 1930. H. 16. Kr. 35. (Fretex – Fredrikstad)

Neste mål var Fretex i Fredrikstad sentrum. Der oppdaget jeg en liten likørkaraffel av Ragnar Grimsrud for Graveren til 35 kroner. Prisen var mer enn ok, men best av alt er at jeg nå skriver om Grimsrud for Samler & Antikkbørsen. Så denne karaffelen kommer dere etter hvert se i artikkelen.

Ukjent formgiver. Sauseskål. Sannsynligvis 1950/60-tallet. H. 7,5. L. 14,5. Kr. 25. (Fretex – Fredrikstad)
Ukjent formgiver. Sauseskål. Sannsynligvis 1950/60-tallet. H. 7,5. L. 14,5. Kr. 25. (Fretex – Fredrikstad)

Mer interessant er sauseskålen i keramikk som jeg betalte 25 kroner for. Av alle innkjøpene så er det den jeg er mest glad i. Dessverre vet jeg ikke hvem keramikeren er. Men samtidig så er det spennende å ha ting som er ukjente. De pirrer intellektet og utfordrer meg til å lære meg nye ting, og fortsette å være nysgjerrig.

Ukjent designer. Mugge. 1950-tallet. H. Kr. 50. (Tante Blå – Fredrikstad)
Ukjent designer. Mugge. 1950-tallet. H. 24. Kr. 50. (Tante Blå – Fredrikstad)

Drøye hundre meter fra Fretex så ligger Tante Blå. Der hadde jeg ti minutter til rådighet. I øyekroken så jeg en munnblåst karaffel med hvite striper. Den skriker 50-tallet, og prisen var også 50 kroner. Min tanke var at det er Bengt Orup som tegnet den. Men det ser heller ut som det er noen som er påvirket av hans stil. I butikken så jeg også en tøff stålrør lenestol fra ca. 1970. Sannsynligvis IKEA. Prisen var latterlige 120 kroner. Jeg orket ikke kjøpe den, så muligens den står der fortsatt.

Pentti Sarpaneva. Vase. Utført ved Kumela, Finland. H. 14. Kr. 98. (Zoé Gjenbruk - Fredrikstad)
Pentti Sarpaneva. Vase. Utført ved Kumela, Finland. H. 14. Kr. 98. (Zoé Gjenbruk – Fredrikstad)

Siste stopp var min «nærbutikk» Zoé Gjenbruk på Sellebakk. Den besøker jeg opptil flere ganger i uken. Der dykker det opp små snacks fra tid til annen. Et par snacks lot jeg stå igjen til dere. Deriblant en Pentti Sarpaneva vase med montering uten gravering til rimelige 98 kroner. Og hvis man er kjapp kan man også kjøpe et fint Anna Greta Eker anheng i sølv med amazonitt fra PLUS. Akkurat denne modellen har jeg ikke sett tidligere. Derfor mistenker jeg den er blitt produsert under kun en kortere periode. Prisen er 950 kroner.

Anna Greta Eker. Anheng med kjede. Sølv og amazonitt. Utført ved PLUS sølvstue for Norway Silver Designs. Ca. 1965. H. 4,5. B. 6,5. Kr. 950. (Zoé Gjenbruk - Fredrikstad)
Anna Greta Eker. Anheng med kjede. Sølv og amazonitt. Utført ved PLUS sølvstue for Norway Silver Designs. Ca. 1965. H. 4,5. B. 6,5. Kr. 950. (Zoé Gjenbruk – Fredrikstad)

Nå har jeg fylt opp gaveskapet med brukte gaver, som kostet meg svært lite, men som forhåpentligvis kommer til å gi mottakerne stor glede. I tillegg har mitt klimaavtrykk vært svært begrenset. Lykke til med jakten – i Østfold…. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819