HOLMEGAARD, ROYAL COPENHAGEN OG GEORG JENSENET KNIPPE REKLAMER

Du har sikkert sett de når du går rundt i bruktbutikker eller på loppis. Jeg snakker selvfølgelig om Holmegaard og formgiveren Michael Bangs ”Sakura” bordlampe fra 1982. De var en veritabel suksess og solgte i store tall.

Michael Bang som for øvrig var sønn til Holmegaards første profesjonelle designer, Jacob E. Bang, sto bak flere av glassverkets mest populære modeller under 1970/80-tallet. Vi viser også hans minimalistisk utformede Skala fra 1986/87. En annen av Holmegaards designere som gjorde seg bemerket var Sidse Werner. I 1985 formga hun den stilrene bordlampen Phoenix i opalglass. To år senere tegnet hun også den lekre Astro-lampen.

Når vi snakker om Royal Copenhagen tenker vi først på porselensfigurer i underglasur og Flora Danica serviset. Men de har også produsert en del lamper. I dette innlegget viser vi Olympos, Luciana og Format. Sistnevnte ble for øvrig designet av Torsten Thorup og Claus Bonderup. De er kjent for sine lamper for danske Fog & Mørup, og særlig pendellampen Semi.

Så må vi selvfølgelig trekke frem Jørgen Møllers lille, men vanvittig underbare lampe Limelight for Georg Jensen. En lampe trenger ikke å være så mye mer komplisert enn så.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819