HÅGINNOVATIVT, ERGONOMISK OG MILJØTILPASSET

HÅG er landets ledende produsent av kontorstoler. Siden 1970-tallet har de satset på ergonomi og nyskapende design. Bedriften er ledende innenfor miljøtenking og arbeider kontinuerlig med å minimere utslipp i alle produksjons- og transportledd. I dag er HÅG et varemerke innen konsernet Flokk.

Reklame for Hågs stabelstol Suveren fra tiden rundt 1960.
Reklame for Hågs stabelstol Suveren fra tiden rundt 1960.

HÅG ble etablert i 1943 som stålrørmøbelbedrift av Håkon Granlund i Oslo. På 1950- og 1960-tallet produserte bedriften en rekke rimelige kjøkken- og kontorstoler i solide materialer. Rundt 1957 flyttet HÅG til Røros der bedriften firedoblet produksjonen i løpet av bare fire år. Begynnelsen av 1970-tallet var økonomisk vanskelig for HÅG da etterspørselen av stålrørmøbler minsket, og bedriften ble nødt å omstille produksjonen.

Reklame for Hågs stoler Docs og Multisit.
Reklame for Hågs stoler Docs og Multisit.

I 1975 ble Torgeir Mjør Grimsrud ansatt som ny administrerende direktør. Han moderniserte HÅG og sikret videre drift. Omtrent samtidig begynte Peter Opsvik som frilans designer for bedriften. Først ut var kontorstolen 2010 (1974). Det var startskuddet for et samarbeid som har vart i 40 år. I 1977 inviterte HÅG den danske legen A.C. Mandal som foredragsholder. Året før hadde han skrevet en artikkel om stoldesign og kroniske ryggsmerter. Det ledet til et samarbeid mellom HÅG og Mandal om den ergonomiske stolen 2000/Docs med ”flytende” vippesete. HÅG har siden markert seg som ergonomisk kontorstolprodusent.

Svein Gusrud. Balans sittekonsept Hans Chr. Mengshoel. Arbeidsstol. Balans Activ - Senior. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1982. (Foto: HÅG)
Svein Gusrud (design). Hans Chr. Mengshoel (Balans sittekonsept ). Modell: Balans Activ – Senior. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1982. (Foto: HÅG)

Siden 1979 har HÅG produsert en rekke ergonomiske stoler etter Hans Christian Mengshoels Balans sittekonsept, deriblant Svein Gusruds Balans Activ. I 1983 etablerte firmaet Studio HÅG. Det skjedde i samarbeid med Svein Gusrud og Peter Opsvik, samt Svein Asbjørnsen og Jan Lade fra Møre Designteam.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Stolsystem. Modell: Split. Produsert av HÅG. 1981.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Stolsystem. Modell: Split. Produsert av HÅG. 1981.

Samarbeidet mellom Studio HÅG og designerne resulterte i en rekke nyskapende modeller. Deriblant Opsviks balans® Supporter (1983) og Møre Designteams Split Returner. I 1986 ble HÅG kåret til årets designbedrift av Norsk Designråd for deres positive arbeid for god design.

Peter Opsvik. Modell Capisco. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1984.
Peter Opsvik. Modell Capisco. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1984.

Peter Opsviks kontorstol Capisco (1984) var på mange måter startskuddet for HÅG som internasjonalt orientert designbedrift. Capisco var nyskapende på grunn av den skulpturale utforming, men viktigere fordi den inviterer til en rekke dynamiske sittestillinger. Stolen er blitt en moderne møbelklassiker som ved flere anledninger er blitt videreutviklet, sist i 2010 med Capisco Puls.

Peter Opsvik. Modell: H05 - 5500. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2000. (Foto: HÅG)
Peter Opsvik. Modell: H05 – 5500. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2000. (Foto: HÅG)

En i norsk sammenheng enestående satsing var Opsviks kontorstol H05. Utviklingsarbeidet med stolen varte i 5 år, men ideene rundt stolen hadde Opsvik arbeidet med i 10 år. Utvikling og lansering av stolen kostet HÅG sammenlagt 75 millioner kroner (2000).

sapDesign. Kontorstol. Modell H09 - Excellence 9330. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2003. (Foto: HÅG - Photo: PŒl LaukliPhoto credit: PŒl Laukli / www.tinagent.com)
sapDesign. Kontorstol. Modell H09 – Excellence 9330. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2003. (Foto: HÅG – Photo: PŒl LaukliPhoto credit: PŒl Laukli / www.tinagent.com)

På midten av 2000-tallet gikk HÅG i en ny retning da de inviterte 10 designere til et kreativt verksted i forbindelse med oppstarten av utviklingen av stolen Futu. Samarbeidet resulterte i et forskningsbasert kartlegging av hva HÅG ønsket å adressere ovenfor forbrukerne med den nye stolen Futu. En viktig konklusjon var blant annet at man fortsatt burde være tro mot merkevaren HÅG, men i et mer redusert formspråk.

Fabric: FutuKnit 001 PŒl Laukli, 2008 Aluminium footbase, standard armrests
Kode Design og HÅG Design Studio. Kontorstol. Modell Futu – 1020. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2008. (Foto: HÅG)

Etter den innledende fasen ble Kode Design invitert til å videreutvikle stolen sammen med HÅGs produktutviklere, et arbeide som pågikk i mer enn tre år. Futu ble i 2009 tildelt Norsk Designråds miljøpris. Det kollaborative arbeidet er blitt videreført i utviklingen av flere kontorstoler, deriblant SoFi (2012), som ble utviklet i samarbeid med Powerdesign og Frost Produkt.

Frost Produkt og Powerdesign. Modell: SoFi - 7220-SPS004. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2012. (Foto: HÅG)
Frost Produkt og Powerdesign. Modell: SoFi – 7220-SPS004. Produsert av HÅG. I produksjon fra 2012. (Foto: HÅG)

Kjennetegnende for HÅGs produkter er høyeste grad av tekniske og designorienterte løsninger. Bedriftens hjørnesteiner er; design ergonomi, kvalitet og miljø. HÅG fokuserer på bærekraftig miljøtenking og et produksjonsapparat med mest mulig fornybare ressurser som genererer de lavest mulige karbonutslipp.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819