JAC. JACOBSEN

Jacob Jacobsen
Jac. Jacobsen

En dag i 1937 mottok tekstilmaskinagenten Jac. Jacobsen (1901-1996) en kasse med symaskiner fra Leicester i England. I kassen fant han en ekstra pakke med to lamper. Lampene vakte forundring og interesse hos Jacobsen, og da spesielt patentet med fjæranordningen. Firmaet fikk snart enerett på å selge lampen i Norge. Jacobsen syntes imidlertid at den var nok så primitiv, så etter hvert valgte man å utvikle en ny lampe som dog var basert på den engelske originalen. Høsten 1938 ble lampen satt i produksjon under navnet Luxo, fra latin – jeg lyser. Den første modellen ble kalt Luxo 1001 fordi den kunne stilles i utallige (1001) vinkler, men senere ble navnet forandret til L-1. L-1 ble snart en stor salgssuksess og på 1940-tallet hadde firmaet nærmest salgsmonopol på arbeidsbelysning i Europa. Siden 1938 er L-1 solgt i mer enn 25 millioner eksemplarer. Luxo L-1 ble tildelt Klassikerprisen for god design 1993. I 2009 ble Jacob Jacobsens bedrift Luxo oppkjøpt av den norske belysningsprodusenten Glamox.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697