ANTIKVARIAT.NETEN GULLGRUVE

Den fellesskandinaviske antikvarbokhandlersiden antikvariat.net er en gullgruve. Det er bare om å vite hvordan man skal bruke den.

6

For de som jakter på antikvariske bøker er antikvariat.net et yndet sted. Siden samler over 90 skandinaviske antikvariater under en og samme søkemotor. På deres side kan man skreddersy sine søk etter forfatter, tittel og fri tekst.

17

Har man aldri brukt nettsiden så er naturlig at man søker etter en spesifikk tittel man jakter på. Er man heldig finner man den samme tittelen ved flere antikvariater. Da står man ofte over flere valg man må ta. Frakten påvirker totalprisen, og bøker fra utlandet koster selvfølgelig mer i frakt. Er det en rimelig bok lønner det seg som oftest å bestille den fra et norsk antikvariat.

16

Hvordan boken er innbundet påvirker også prisen. Er boken heftet, uten harde omslag, er den vanligvis rimeligere. Men da kan det være lurt å huske på at heftede bøker er mer utsatt for slitasje. Skal man bruke den som et oppslagsverk er det lurt å kjøpe tittelen innbundet. Så er det viktig å huske på å lese nøye etter hvilken stand boken er i. Har man vanskeligheter med å skjønne hva antikvariatet mener i sin tilstandsbeskrivelse så er det lurt å skrive en mail for å få en skriftlig beskrivelse. Det er ikke alle antikvariatene som er like nøye med sine beskrivelser.

19

Er boken kommet i flere opplag er det som oftest førsteopplaget som er dyrest. Det er smart å sjekke om de ulike opplagene skiller seg fra hverandre. Noen ganger er bøkene blitt revidert (oppdatert), flere sider kan ha tilkommet eller man har ryddet opp i faktafeil fra førsteutgaven.

Har man kjennskap til en forfatter som skrevet bøker man er ekstra glad i bør man selvfølgelig søke på forfatter. Er man heldig kommer man bort i en bok man ikke hørt om fra før av vedkommende.

11

Hvis du er ute etter en spesiell type litteratur – for eksempel bøker om kunsthåndverk – så lønner det seg å bruke fri tekst. Her skriver du inn ordet kunsthåndverk, og får sannsynligvis opp mer enn 2000 treff. Det er en anselig mengde å gå gjennom. Da er det lurt å snevre søket noe. Man kan eksempelvis søke på glass i tittel og kunsthåndverk i fri tekst.

Den første tiden kan det noen ganger virke som en umulig oppgave med å få oversikt over hva som finnes på antikvariat.net. Mitt tips er derfor å jevnlig besøke siden og notere hva man søkt etter slik at man ikke går rundt i ring.

18

Er det bøker som ikke er på antikvariat.net kan man opprette en søkemotor på siden der man skriver inn tittel og forfatter. Får et antikvariat inn boken får du automatisk en melding til din mailadresse.

De rutinerte brukerne av antikvariat.net sitter ofte oppe på natten mellom søndag og mandag. Da blir antikvariat.net oppdatert, og tusener av bøker fra de ulike antikvariatene blir lagt ut. Er du en av de som ønsker å sikre deg sjeldenheter må du krysse for i boksen der det står ”Vis kun siste ukes tilføyde titler”. Ofte blir de mest ettertraktede bøkene solgt den første timen.

5

Mine erfaringer etter å ha brukt antikvariat.net i rundt 10 år er svært positive. I de tilfeller jeg mottatt en bok som ikke har tilsvart tilstandsbeskrivelsen har jeg uten problem fått returnert boken. Enkelte tilfeller har jeg fått kraftig avslag på prisen, og ved et par tilfeller fått beholde boken da portoen kanskje oversteget prisen på boken.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697